MEDIEREA IN DOMENIUL PROTECŢIEI CONSUMATORULUI

21.10.2013 09:39

Când apelăm la Medierea în domeniul Protecţiei Consumatorului?

 

- când consumatorul invocă existenţa unui prejudiciu ca urmare a achiziţionării unui produs sau unui serviciu defectuos; 
- a nerespectării clauzelor contractuale ori garanţiilor acordate;
- a existenţei unor clauze abuzive cuprinse în contractele încheiate între consumatori şi operatorii economici, ori a încalcarii altor drepturi prevăzute în legislaţia naţională sau a Uniunii Europene în domeniul protecţiei consumatorilor.

 

Avantajele medierii în domeniul protecţiei consumatorilor:

Avantaje pentru client / consumator:

Deoarece declanşarea unui proces pentru revendicarea unor daune, necesită costuri mari şi de foarte multe ori consumatorul unui produs sau serviciu defectuos renunţă la drepturile ce i se cuvin pentru remedierea situaţiei în care a ajuns, apelarea la mediere este mult mai accesibila şi în cele mai multe cazuri duce la rezolvarea rapidă a cererilor părţii afectate.

Avantaje pentru comercianţi:

 Apelarea la mediere poate duce la stingerea rapida a conflictului. Prin obligativitatea la confidentialitate impusa de Legea 192 din 2006, si prin clauzele acordului de mediere, comerciantul reuşeste să evite daunele de imagine ce pot urma unui conflict în domeniul protectiei consumatorilor. În aceste condiţii, îşi poate continua activitatea fără ca evenimentul petrecut să afecteze în vreun fel profitul comercial.De asemenea, dacă la mediere are ocazia să negocieze daunele pe care trebuie să le plătească, un proces civil îi poate impune cheltuieli mult mai mari.