ETAPELE PROCESULUI DE MEDIERE
Etapele procesului de mediere
Etapa 1 incepe cu contactarea mediatorului de catre una dintre parti, aceasta faza avand doua posibilitati:
Varianta 1. Partile vin impreuna la mediator si mediatorul le informeaza cu privire la avantajele si principiile medierii, rolul mediatorului si efectele juridice ale acordului de mediere. Mediatorul discuta cu partile, afland de la acestea natura conflictului. Mediatorul, pe durata sedintei de informare, are ca scop intrarea in procedura de mediere efectiva unde partile sa reuseasca sa-si rezolve conflictul prin negociere, intelegere, compromis.
Varianta 2. La mediator se prezinta doar o singura parte, situatie in care mediatorul ii explica acesteia ca pentru a putea face informarea trebuie sa fie prezinte ambele parti. Astfel, partea care este la mediator poate decide ca ea sa aduca cealalta parte la mediator, si apoi, fiind amandoua partile in biroul mediatorului, se reia procedura de mai sus. Partea care a venit la mediator poate decide, de asemenea, ca mediatorul sa faca demersurile necesare de a o invita cealalta parte la mediere. In acest sens, il mandateaza pe mediator, printr-un contract de pregatire a medierii, sa faca toate demersurile necesare ca cealalta parte sa ajunga la mediere si astfel, impreuna, sa incerce sa rezolve conflictul dintre ele in prezenta si sub asistenta specializata a mediatorului.
Dupa semnarea contractului de pregatire a medieriii, mediatorul depune toate eforturile necesare in invitarea partii absente la mediere. In invitatia trimisa (prin posta, cu confirmare de primire sau prin curier, prin e-mail, telefon, daca mediatorului i se comunica datele necesare) mediatorul va comunica motivul invitarii, data si ora stabilite pentru procedura, locatie si alte informatii pe care mediatorul considera ca trebuie sa i le transmita pentru a convinge partea sa vina la sedinta de informare.
In conditiile in care partea invitata se prezinta la sedinta de informare, atunci procesul se desfasoara conform primei variante descrise mai sus.
In conditiile in care partea invitata nu vine la sedinta de informare, atunci mediatorul va elibera partii care l-a mandatat un proces verbal care mentioneaza obiectul conflictului si motivul pentru care sedinta de informare nu s-a putut realiza.
Dupa aceasta etapa partile nu au obligatia de a continua procedura mai departe, daca nu doresc acest lucru.
Etapa 2 incepe in momentul semnarii de catre parti si mediator a contractului de mediere. In aceasta etapa mediatorul, prin tehnici de comunicare si indrumat de principiile fundamentale ale profesiei de mediator, impartialitatea si neutralitatea mediatorului, ajuta partile sa ajunga la o solutie agreata, fara a sugera ori a emite judecati (mediatorul nu are rolul de judecator). Trebuie tinut seama de faptul ca partile agreaza, inainte de semnarea contractului de mediere, regulile impuse de mediator pe toata durata procedurii. Procedura de mediere se poate face prin sesiuni comune sau prin sesiuni separate, in functie de aprecierile pe care mediatorul le face in desfasurarea sedintei/ sedintelor. Scopul este acela de a stinge conflictul care a dus la neintelegerea dintre cele doua parti si de a consfinti intr-un acord de mediere rezultatul negocierilor duse de catre parti.
Etapa 3 incepe atunci cand se ajunge la una din fazele mai jos enuntate si are la baza, intotdeauna, un proces verbal de inchidere care mentioneaza obiectul conflictului si felul in care a fost inchisa procedura.
Procedura de mediere se poate inchide astfel:
1. Partile ajung la o intelegere totala sau partiala, situatie in care mediatorul redacteaza un acord de mediere care cuprinde intelegerea facuta intre parti si datele necesare identificarii lor. Daca este un acord de mediere partial, atunci mediatorul va specifica clar acele puncte asupra carora partile nu s-au inteles. Acordul de mediere are efecte juridice imediate, avand valoarea de incris sub semnatura privata. Partile il pot investi cu puterea de titlu executoriu prin notar public ori prin instanta de judecata.
2. Una din parti nu mai doreste continuarea procedurii si denunta contractul. Procedura de mediere nu este obligatorie, avand la baza principiul autodeterminarii partilor de a participa, fiecare parte putand sa se retraga din procedura cand doreste. Mediatorul este obligat sa ia act de vointa partii/partilor si sa consemneze in procesul verbal datele de identificare, obiectul conflictului si modalitatea de inchidere a procedurii.
3. Mediatorul declara esuata procedura, atunci cand partile nu ajung la nici o solutie.