A FI SAU A NU FI MEDIATOR!

26.10.2013 18:46

“Poate fi medierea o afacere? Profesiile liberale pot fi afaceri? Credeţi că anumite profesii liberale pot fi afaceri?....De exemplu avocatura, medicina, comtabilitatea pot fi afaceri?

Am văzut pe holurile instanţei avocaţi de succes, dar şi avocaţi care aşteaptă un dosar din oficiu.Tot aşa cred că pot fi contabili care sunt solicitaţi şi contabili care „şomează”, sau alte profesii liberale unde profesioniştii sunt foarte solicitaţi, iar restul abia dacă „supravieţuiesc”.

Entuziasmul faţă de mediere este dat de accesul relativ facil în corpul profesional, de condiţiile sumare de autorizare,  precum şi de stagiul redus de pregatire. Dar  oare este suficientă parcurgerea unui curs de mediator pentru a fi un mediator de succes ?

Cursul de mediator este comparabil cu şcoala de şoferi . Este suficient să fac şcoala de şoferi pentru a deveni un şofer profesionist, pentru a face din şoferie o afacere ?În şcoala de şoferi învăţăm să conducem maşina, dar pentru a fi şofer profesionist este necesară experienţa care ar trebui să ducă la măiestrie, însuşirea cunoşinţelor de mecanică, utilizarea uneltelor mecanice, dar şi o abordare responsabilă, deci este mult mai complicat.În  cadrul cursurilor de mediator invăţăm să conducem părţile la un acord, dar pentru a fi un mediator profesionist este necesară experienţa care ar trebui să ducă la maiestrie,  însuşirea cunoştinţelor de drept, utilizarea formularelor şi a procedurilor, dar şi o abordare responsabilă, deci este puţin mai complicat.

Este medierea o afacere ?În timp ce formatorii în mediere nu fac faţă solicitărilor, pe forumurile mediatorilor dezbaterea este în toi, în concluzie în birouri activitatea este destul de precară.  În acelaşi timp folclorul despre mediere nu a întarziat să apară . Vă întreb, câte persoane  cunoaşteţi care au trecut pe la un notariat, pe la un medic şi câte  au trecut pe la un mediator ?  Astfel ne apropiem de realitate. 

Medierea obligatorie – Un mit !Trebuie spus ca medierea obligatorie este o utopie, că este neconstituţională, prin urmare mai mult decâinformarea obligatorie despre avantajele medierii, cum prevede legislaţia în acest moment, nu va fi niciodată.  Adică,  astăzi medierea beneficiază de maximul de susţinere legislativă posibil. Medierea obligatorie ar însemna îngradirea liberului  acces la justiţie, prin urmare orice lege de acest gen va fi declarată neconstituţională oriunde în lume, cu atât mai mult în România, o ţară europeană cu legi comforme cu normele U.E. Orice poveste despre o viitoare mediere obligatorie în Romania este o minciună !Este medierea o afacere ?Poate fi ! Dar pentru asta este nevoie de implicare, de studiu, de promovare, de perfecţionare şi de talent. În orice profesie de tip liberal profesionistul care îşi  face bine treaba este apreciat şi solicitat, aşadar primeşte şi onorarii consistente. Dacă privim medierea ca pe o alternativă în contextul în care am auzit că se va ajunge cândva să percem o taxa pe ştampilă, atunci medierea nu va fi niciodată o afacere pentru oportunişti.

Este medierea o afacere ?Medierea a fost înfiinţată în România din anul 2006, iar eu nu cunosc niciun mediator îmbogăţit. În schimb cunosc mulţi teoreticieni în faţa cărora mă înclin şi mulţi practicieni capabili să stingă şi conflictul dintre comunism şi capitalism, dacă cineva le-ar cere asta !Înainte de a întreba dacă medierea este o afacere, încearcă să afli ce este medierea de fapt. Cum funcţionează ? Dacă simţi că îţi place, atunci eu te incurajez să devii mediator. Altfel, cu întristare îţi spun că medierea poate fi comparată cu pomul lăudat, la care mulţi fug cu sacul de bani pentru a plăti să obţină legitimaţia de intrare… la pom.