De ce mediere?
In viata de zi cu zi, in afaceri, disputele sunt adeseori inevitabile, indiferent cat de sigure erau la inceput relatiile dintre oameni. Conflictele care treneaza pot afecta o afacere de succes. Un mediator experimentat pune la dispozitia oamenilor o solutie acceptabila si accesibila din punct de vedere financiar si care te scapa de ostilitatea unui process in instanta de judecata. Atunci cand intervine un mediator experimentat, toti cei implicati SALVEAZĂ TIMP SI BANI.
Solutia disputei apartine in totalitate celor implicate
Medierea pune in prim plan interesele partilor aflate in conflict. Procedura medierii le da posibilitatea celor implicati sa isi spuna povestea si sa realizeze ca ei au puterea de a crea o solutie, de a rezolva situatia.
Pe masura ce medierea avanseaza, se dezvolta intelegerea reciproca. Cu ajutorul unui mediator experimentat, partile incep sa intrevada posibilitati de ajungere la o intelegere.
Procesul de mediere in sine este non-adversarial si plin de respect, iar un mediator experimentat stie cum sa mentina comunicarea dintre parti pe drumu cel bun.
Medierea da rezultate pozitive pe termen lung. Proesul de mediere creeaza valoare adaugata. La Szasz Gratiela –Birou de mediere, peste 90% dintre cazurile mediate s-au finalizat cu intelegeri de succes.
Alte beneficii ale medierii:
ü Adeseori sunt pastrate relatiile de afaceri, familiale, de vecinatate, sau ele raman cel putin amiabile
ü Reputatia in afaceri nu este deloc afectata
ü Disputa nu mai iroseste din timpul si energia omului de afaceri
ü Partile implicate intr-o disputa sunt cele care fauresc solutia.
Raportul calitate / pret este imbatabil
Adeseori partile implicate intr-un conflict comercial sunt preocupate de costurile pe care le implica formularea unor pretentii financiare sau apararea impotriva unor astfel de pretentii. In acest context, medierea este recunoscuta ca fiind cel mai economicos mod de a rezolva un conflict, mai putin costisitor decat judecata sau arbitrajul.absolut confidentiala.
Fiindca partile controleaza tot ceea ce se intampla la mediere precum si rezultatul final, ele sunt mult mai probabil dispuse sa ajunga la un rezultat care sa fie satisfacator pentru toata lumea implicata. Sesiunile de mediere sunt programate de obicei pentru a avea loc intr-o singura zi, sunt complet confidentiale si nu dureaza cu anii ca procesele in instanta. La final se ajunge la o rezolvare rapida a conflictului, in mare parte prin propriile stradanii.
Totul este confidential
Daca partile sunt deja angajate intr-un proces in instanta, nu pierd nimic daca incearca o mediere. Asta pentru ca intreaga procedura este absolut confidentiala – orice informatii s-ar dezvalui pe parcursul medierii, ele raman secrete, chiar daca partile sunt incapbile sa ajunga la un acord. Un mediator nu poate fi chemat sa depuna marturie despre ceea ce s-a discutat pe parcursul sesiunilor de mediere.
Pe parcursul medierii, doar mediatorul stie si intelege interesele particulare alefiecareia dintre partile aflate in conflict. Toate partile pot fi sigure ca interesele lor raman secrete, dar cunoasterea lor de catre mediator este aceea care ii permite acestuia sa ajute partile in negocierea unui acord realist, acceptabil de catre toti cei implicati.